060 081 71 20

O sinhronom plivanju

O sinhronom plivanju

PLES U VODI

Sinhrono plivanje je sport u kome su zastupljeni estetski oblikovani ritmički pokreti, položaji i figure u skladu sa muzičkom pratnjom. Ovo je jedini sport koji u sebi sadrži elemente gimnastike, baleta, ritmike, plivanja i akrobatike, a sve to ukomponovano sa odgovarajućom muzikom. Ovaj sport svoju lepotu upotpunjuje ukrašenim kupaćim kostimima, sa scenskom šminkom, uređenom frizurom i elegancijom pokreta. 

ISTORIJAT

Sinhrono plivanje jedan je od najmlađih olimpijskih sportova. Tokom prve polovine 20. veka počinju da se organizuju prvi nastupi i različite demontracije plivanja uz muzičku pratnju. Međunarodna plivačka federacija FINA od 1956. godine uvršćuje sinhrono plivanje u tamičarske sportove. Te godine utvrđena su pravila, prikazani osnovni položaji, izvršena je kategorizacija i utvrđene prve discipline u sinhronom plivanju. Interesantno je da je prvo svetsko prvenstvo u sinhronom plivanju održano u Beogradu 1973. godine.

Prvo olimpijsko takmicenje održano je na Olimpijskim Igrama 1984. godine u Los Anđelesu. Ipak, najveću popularnost sinhronom plivanju donela je Ester Vlijams sa filmom "Bal na vodi".

KATEGORIZACIJA

Takmičenje u sinhronom plivanju sastoji se od osnovnih zadatih elemenata – figura i slobodnih sastava – koreografija. Koreografije se mogu izvoditi kroz 5 različitih disciplina: solo, duet, mix duet, tim (4 - 8 plivačica) i kombo (6 - 10 plivačica).